Nieuwe vloer

Mijn wens was om een lichte caravan te bouwen die zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke gewicht zou blijven. Toch had ik geen goed gevoel bij de oude constructie. Ik heb dus een vloer gemaakt volgens het CLT (Cross Laminated Timber) principe. Dit zijn op elkaar gelamineerde latjes die een bepaalde veerkracht blijven behouden maar wel zeer sterk zijn. 

Om een zo licht mogelijke houtsoort toe te passen heb ik gebruik gemaakt van ALBASIA FALCATA. Falcata is een houtsoort afkomstig uit de walaba boom. De multiplex is opgebouwd uit geselecteerde volledige afrol fineren met een minimum aantal overlappingen. Volledig gevulde platen, maar toch licht van gewicht.  Met een soortelijk gewicht van slechts ca. 320kg/m³ is deze plaat aanzienlijk lichter dan vele andere frequenter gebruikte multiplex soorten en daardoor ideaal geschikt.

Een houtsoort afkomstig uit de walaba boom (rechts). Vanwege zijn hardheid werden deze bomen rond 1600 vooral gebruikt voor de scheepsbouw.

Links het multiplex eind product zoals we het nu kennen.

Van de platen heb ik stroken gezaagd van 3 en 5 cm. 3cm voor de korte liggers en 5cm voor de lange. Ik ben begonnen met de bovenste van de tekening om de eerste laag die op het onderstel steunt te maken met de langste delen met daar tussen de dwars liggers. toen deze verlijmd waren op de polyester bodem ben ik met het onderste zaagplan verdergegaan en die vervolgens afgewerkt met een zelfde laag zoals begonnen was. Ik heb heb het hout op de tekening twee kleuren gegeven om het te verduidelijken.

Alles in, op en rond de caravan is verlijmd met verdikte epoxy. Eerst het kale hout of polyester impregneren met gewoon on verdikte epoxy en daarna met verdikte epoxy. Verdikte epoxy verkrijg je door microdol (talkpoeder) toe te voegen. Hierdoor ontstaat een zeer sterke lijmverbinding. Het nadeel van deze methode is dat je een langere (min 18 uur) droogtijd hebt. 

Ik heb voor de isolatie een PIR plaat gebruikt ivm het hoog isolerend vermogen maar ook voor de druksterkte van 175 kPA. Die druksterkte is van belang om de stijfheid in de vloer te creëren. Deze platen zitten met PU op de polyester gelijmd. Ik de PIR platen als eerste gedaan om er zeker van te zijn dat overal op het hout de verdikte epoxy kwam zitten.  Hier zie je ook de nieuwe bevestigings plaatjes zitten die ook in de verdikte epoxy liggen. Ik heb de plaatjes overigens gelast. Dus een slotbout door het plaatje en dan vastgelast. 

Na het verlijmen van de platen heb ik er de tussenlatten (in totaal 3 lagen) in gelijmd met de verdikte epoxy. de latten zitten rondom verzegeld met epoxy. Deze vloer zal zo niet vlug meet gaan rotten. 

Om weer een fatsoenlijke werkruimte te maken heb ik eerst het middengedeelte klaar gemaakt. Deze platen zijn 5mm dik berkentriplex. Deze zitten met watervaste PU lijm verlijmd en gecoate stalen schroeven  op de liggers geschroefd. Als laatste de randen geplaatst